iun.
10
2015

Sf. Anton de Padova

Anton, al cărui nume primit la Botez a fost Fernando, s-a născut la Lisabona, Portugalia, aproximativ în anul 1195. La vârsta de cincisprezece ani a fost trimis la Colegiul Canonicilor Augustinieni din Coimbra, pentru a se face călugăr. Aici şi-a însuşit o cunoaştere atât de adâncă a Sfintei Scripturi încât Papa Grigore al IX-lea era sigur că dacă s-ar fi pierdut Biblia, toate exemplarele ei, Anton ar fi scris-o singur din memorie. Alături de teologie, şi-a însuşit o temeinică cultură filozofică şi ştiinţifică.

În anul 1220 s-a hotărât să părăsească mănăstirea augustiniană pentru a deveni călugăr franciscan, şi şi-a schimbat numele în Anton. A trăit ca orice alt călugăr franciscan până când superiorii lui, dându-şi seama de extraordinarele lui calităţi de predicator, l-au trimis în nordul Italiei şi în Franţa pentru a predica acolo unde era mai mare nevoie, înaintea creştinilor adormiţi în indiferenţă sufletească şi îndârjiţi în conflicte.

Anton şi-a stabilit reşedinţa într-o mănăstire de lângă Padova; de aici mergea acolo unde îl chemau să predice. În anul 1231, sănătatea lui s-a agravat, şi a murit la 13 iunie. “Sfântul”, cum îl numeau locuitorii din Padova, a fost canonizat după un an de zile, în sărbătoarea Rusaliilor din 1232. Popularitatea lui a crescut tot mai mult cu trecerea timpului. Datorită ciclurilor de predici rămase de la el, în 1946, Papa Pius al XII-lea l-a declarat pe Sfântul Anton de Padova Doctor al Bisericii.

* * *

Cele zece cuvinte evidenţiate în text sunt ascunse într-un careu. După ce le veţi descoperi, literele rămase nefolosite vor forma un citat dintr-o predică a acestui mare sfânt.

Fiecare nivel are cinci variante, deci puteţi da refresh la pagina jocului pentru a-l relua diferit, dacă v-a plăcut. Varianta simplă include şi cuvinte scrise invers; varianta medie şi pe diagonale.

O versiune similară, dar pentru tipar, găsiţi aici.

LANSARE CAREU

Descriere
Audienţă: copii,tineri
Dimensiune careu: 10x13
Dificultate: uşor
Scorul Dvs: trebuie să fiţi identificat
Maxim posibil: 60 puncte

LANSARE CAREU

Descriere
Audienţă: copii,tineri
Dimensiune careu: 10x13
Dificultate: mediu
Scorul Dvs: trebuie să fiţi identificat
Maxim posibil: 105 puncte

Exprimaţi-vă opinia

Identificare
Forgot?
Înregistrare

Arhive